22-28 Nisan 2024 Tıbbi Laboratuvar Çalışanları Haftası'nda Laboratuvarlarımızı Tanıyalım.
24 Nisan 2024

22-28 Nisan 2024 Tıbbi Laboratuvar Çalışanları Haftası

Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Biyokimya, Mikrobiyoloji ve Patoloji Laboratuvarında 3 doçent doktor (Temel İmmünoloji Yan Dal, Tıbbi Mikoloji Yan Dal, Tıbbi Patoloji), 3 yan dal uzmanı (Tıbbı Viroloji, Tıbbi Parazitoloji, Tıbbi Sitopatoloji), 25 uzman doktor, 85 laboratuvar teknisyeni/teknikeri/biyolog, 6 tıbbi sekreter, 4 yardımcı personel olmak üzere 126 sağlık çalışanı olarak hizmet vermekteyiz.

Laboratuvarlarımızda yılda Biyokimya laboratuvarında yaklaşık 7 milyon test, Mikrobiyoloji laboratuvarında yaklaşık 750 bin test çalışılmakta, Patoloji laboratuvarında ise 27 bin biyopsi incelemesi ve 17 bin sitolojik inceleme yapılmaktadır.

Tıbbi Biyokimya Merkez ve Acil Laboratuvarlarımızda Biyokimya (Glukoz, HbA1c, Karaciğer- Böbrek Fonksiyon testleri, Lipid paneli, İlaç düzeyleri vb), Hormon (D vitamini, B12 vitamini, Ferritin, Tiroid hormonları, Üreme hormonları, Tümör belirteçleri, 2’li 3’lü gebelik tarama testleri, vb.),Alerji testleri, Koagulasyon (INR, D dimer vb.), Hemogram (Kan sayımı-Lökosit, Hemoglobin, Trombosit, vb.), Periferik yayma, Nefelometrik testler (CRP, ASO, RF, Immunglobulin M, G vb.), Sedimentasyon, İdrar ve Kan gazı analizleri yapılmaktadır.

T
ıbbi Mikrobiyoloji Merkez ve Acil Laboratuvarlarımız Bakteriyoloji laboratuvarı  (Kültür ve antibiyotik duyarlılık testleri), Mikoloji laboratuvarı (Mantar hastalıkları), Tüberküloz laboratuvarı (Kültür ve duyarlılık testleri), Seroloji (Brucella vb.), ELISA laboratuvarı (HBV, HCV, HIV, EBV, CMV, Rubella, TORCH grubu ve avidite testleri), Moleküler mikrobiyoloji PCR laboratuvarı (Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D, HIV, CMV, Menenjit paneli, Solunum paneli, cinsel yolla bulaşan hastalık testler, Covid-19 PCR vb.), İmmunoloji laboratuvarı (Otoantikor testleri: ANA, ANA profil, ds-DNA, Endomisyum-Gliadin, ANCA, AMA, ASMA, LKM vb.), Parazitoloji laboratuvarı (Sıtma testleri, dışkıda parazit aranması, hızlı testler vb.) bölümlerinden oluşmaktadır.

Tıbbi Patoloji Merkez Laboratuvarında yapılan testler ve incelemelerle vücudunuzdaki dokular mikroskop ile incelenir. Bu incelemeler tıbbi bir durumu teşhis etmeye veya izlemeye yardımcı olmak, bazı sağlık durumlarını erken bulma için taramak, ilaçlara ve diğer tedavilere yanıtınızı izlemek için kullanılabilirler. Ayrıca kötü huylu tümörlerin ve kanserli hücrelerin kesin tanısı patoloji laboratuvarında yapılan çalışmalar sonrasında konur. Bu nedenle test sonuçları, aşamanın belirlenmesinde ve tedavinin tasarlanmasında son derece belirleyicidir. Patoloji Laboratuvarında yapılan incelemeler ve çalışmalar; Akciğer parankim hastalıkları, mide hastalıkları (gastrit, ülser, reflü vb.), hormonal hastalıklar, kanserler, kronik hastalıklar, bağırsak hastalıkları (Crohn hastalığı, bağırsak tembelliği vb.),cilt hastalıkları (egzama, vitiligo vb.), HPV-DNA genotiplemesi, bulaşıcı hastalıklar, karaciğer hastalıkları, kemik iliği hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi sayısız durumların teşhis edilmesine ve izlenmesine yardımcı olur.

Laboratuvarlarımızda, zamanında ve güvenilir sonuçlar üretmek temel ilkemizdir. Tüm test panellerimizde her gün iç kalite kontroller çalışıldığı gibi uluslararası dış kalite kontrol programlarına üyeliğimiz gereği periyodik olarak dış kalite kontroller çalışılır ve sonuçları takip edilir. Hastanemizde yapılmayan testlerimiz anlaşmalı dış laboratuvarda çalışılmaktadır.

• Laboratuvar Haftası 2024