Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde Bir İlk: Daralmış Aort Kapağı Nedeni İle Şikayetleri Olan Ancak Açık Kalp Ameliyatı Yüksek Riskli Saptanan Hastanın Göğüs Kafesi Açılmadan Kapağı Değiştirildi (TAVİ İşlemi)
11 Kasım 2021

Atatürk Şehir Hastanesinde başarılı tıbbi işlemlere bir yenisi daha eklendi. Kalp krizi ile başvuran 77 yaşındaki G.D isimli bayan hastanın yapılan tetkikleri sonucunda aort kapağı ileri derecede daralmış olduğu tespit edildi. Kardiyoloji Bölümünden Doç. Dr. Erkan AYHAN ve ekibi tarafından uygulanan bu yöntem sayesinde hastanın göğüs kafesi açılmadan kasık damarları yoluyla kireçli aort kapağı yeni bir protez kapakla değiştirildi.

Hastanenin Kardiyoloji doktoru Doç. Dr. Erkan AYHAN yapılan tedaviyle ilgili şunları ifade etti:

“Hastamız ciddi aort kapak darlığı nedeni semptomatik ve tedavi olması gereken bir hasta idi. Bu hastalığın altın standart tedavisi cerrahi olarak kapağın değiştirilmesidir. Ancak ileri yaşı olan veya eşlik eden diğer sebepleri nedeni ile cerrahisi çok riskli olacak hastalarda; TAVİ olarak isimlendirdiğimiz yöntemle kasık damarından girilerek yeni bir biyoprotez kapak takıyoruz. Başlangıçta hangi hastanın ameliyat, hangi hastanın TAVİ işlemi olması gerektiğine başhekimimizin de içinde yer aldığı kalp takımımız toplanarak bir karar veriyor. Kalp takımımız TAVİ işlemine karar verdiğinde işlemden evvel bir dizi ön incelemelerde bulunmaktayız. Eşlik eden böbrek yetersizliği, kansızlık, enfeksiyonu vs. varsa bunları önceden tedavi ediyoruz. Sonra Radyoloji bölümümüzden hastamızın kalp ve bacak damar tomografisini istiyoruz. Bu aldığımız görüntülere göre girişim yapacağımız kasıktan kalbe kadar olan damar yolunu gözden geçiriyoruz ve takacağımız kapağın büyüklüğünü belirliyoruz. İşlemde karşımıza çıkacak olası bütün riskleri önceden tahmin ederek gerekli tedbirleri alıyoruz. Ayrıca işlemde anestezi kullandığımız için anesteziye risk oluşturabilecek bütün durumları tedavi ediyoruz. Bütün bu aldığımız tedbirler, ameliyat olamayacak kadar riskli ama bir taraftan da tedavi olmazsa risk taşıyan hastayı “en az risk ve en çok fayda” temelli bir yaklaşım ile tedavi edebilmek içindir.  Kardiyoloji branşını ilgilendiren hizmetlerimizi başta İl Sağlık Müdürümüz Sayın Dr. Serkan Kadir Keskin olmak üzere sağlık müdürlüğü yetkililerimiz ve Sayın Başhekimimizin destekleri ve ekibimizin gayretleri ile yürütmekteyiz. Hastamızın tedavisine vesile olmaktan ise büyük mutluluk duymaktayız.”

Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Volkan Yüksel ise “İlimizin sağlık hizmeti alanında önderi olan hastanemizin bu pozisyonunu koruma adına özellikli tıbbi hizmetlerin sunumuna devam etmektedir ve Kardiyoloji/Kalp Damar Cerrahisi bölümlerimizin bu bağlamda 7gün/24 saat büyük özveriyle çalışmaktadır. Bu vakanın başarılı şekilde yapılmasında emekleri olan Kardiyoloji, Radyoloji ve Anestezi bölümündeki hekimlerimize, anjiyo teknik ekibimize, yoğun bakım ve kardiyoloji servis hemşirelerimize teşekkür ediyorum”, diye konuştu.

• TAVI1.jpeg
  • TAVI4.jpeg